Üregszigetelések

AZ EGYRE TÖBB ÉPÜLETFELÚJÍTÁS INTELLIGENS MEGOLDÁSOKAT KÖVETEL. FŐLEG AKKOR, HA ÉPÍTÉSZETIL EG KEVÉS HELY ÁLL RENDELKEZÉSRE.

Felújítás alkalmával nagyon gyakran árnyékolástechnikai rendszert is beépítenek. Az árnyékolástechnikai termék dobozának beszereléséhez szükséges helyet gyakran úgy biztosítják, hogy a felszerelés helyén nem szigetelik a szerkezetet, ill. kivágják az árnyékoló helyét az áthidalóból. Sokan nincsenek annak tudatában, hogy ez nemcsak óriási ho?hidat képez, hanem olyan építészeti károkat is okozhat, mint a penészedés, vagy a páralecsapódás.

Az izotermák ábrázolása világosan mutatja a szigeteletlen áthidaló (bal oldali kép) és a szigetelt áthidaló (jobb oldali kép) közötti különbséget. Ha a piros vonal (13
°C-os izoterma) metszi a belső felületet, akkor ezen a helyen penészedés veszélye lép fel, a kék vonalnál (10 °C) kondenzvíz is keletkezhet.

Amennyiben meg szeretnénk felelni a hőhídmentes építés, és a korlátozottan rendelkezésre álló hely követelményeinek, értékesebb, alternatív szigetelőanyagot kell használnunk. Az üregszigetelések 15, 20, 25 és 35 mm vastag lapokban kaphatók.

Forrás: Schlotterer