Az erkélyajtók választásának szempontjai

 

Erkélyajtó választásánál elsôsorban a műszaki tulajdonságokat kell megvizsgálni, melyeknek meg kell felelniük az épület, illetve a környezet támasztotta igényeknek. Érdemes alaposan utánanézni a hő- és hangszigetelô képességnek, ugyanis a legtöbb gyártó az ablakokra vonatkozó adatokat adja meg, ami viszont nem feltétlenül fedi a valóságot, hiszen az erkélyajtó mérete általában nagyobb egy ablakénál. A hangszigetelési elvárásokat célszerű a környezethez igazítani, és zajosabb környéken érdemes eleve magasabb hanggátlási értékű ajtót betervezni, noha ez költségesebb. A hőszigetelési értéknek különösen az energiatakarékos és passzívházaknál van jelentősége, mert a kültéri nyílászáróknak szigorú szabványi előírásoknak kell eleget tenniük.

Méret és kivitel
Az erkélyajtó méretének, illetve kivitelének megválasztásakor több tényezőt is figyelembe kell venni. Bár kevesen gondolnák, elsősorban azt, hogy mire és milyen gyakran használják az erkélyt vagy a teraszt. Ugyanis a használat mennyisége és minősége meghatározza, hogy mekkora szabad átjárhatóságra és mennyire könnyen működtethető szerkezetre van szükség. Így már a tervezési szakaszban jelentőséget kap például az akadálymentes
közlekedés igénye is. Hogy mekkora legyen, illetve lehet a rendelkezésre álló beépíthető hely, nagy mértékben behatárolja, hogy milyen ki- vitelű erkélyajtó választható. A toló erkélyajtó helytakarékos megoldás, mivel nem kell kerülgetni a térbe nyíló szárnyakat, alkalmazásával azonban csak a nyílások fele tehető szabaddá. A bukótoló kivitelek ára kedvezőbb, az emelőtoló ajtóval viszont nagyobb üvegfelületek kaphatók és akadálymentes közlekedés kialakítására is alkalmas.

Homlokzatnyi erkélyajtó
Ahhoz, hogy akár az egész homlokzatot ne csak fix üvegfallá, hanem erkélyajtóvá változtassuk, harmonikaszerkezetre van szükség. A legmodernebb típusok kiváló hang- és hőszigetelő képességgel rendelkeznek, akár energiatakarékos házakba is beépíthetők. Egyszerű működtetéssel könnyen szabaddá, vagy zárttá teszik a helyiséget. Ezeknél a nyílászáróknál azonban figyeljünk arra, hogy a kiválasztott szerkezet mennyire korlátozza a kilátást.